На този етап България няма да участва в процедура по откупуване на акциите на ЧЕЗ. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти.

По думите й, когато се говори държавата да откупи ЧЕЗ, то тя трябва да разполага със сериозен ресурс – освен за закупуване и за инвестиции, но и поддръжка на мрежата. Петкова подчерта също така, че процедурата ще се проведе по реда на чешкото законодателство и страната ни не би могла да въздейства.

чез

„Не трябва да забравяме и нещо друго и то е свързано с това, което предстои, да се извърши в електроенергийният сектор България, а именно пълната либерализация на енергийния пазар. Да не забравяме това, че трите електроразпределителни дружества няма да имат монопол“, коментира още министърът. „Трите ЕРП-та няма да имат монопол-всяко от едно от тях трябва да се бори, да се конкурира с всички останали доставчици на ел. енергия. Тези три ЕРП-та ще продължат да ползват такса „Пренос“ и „Достъп“, защото мрежата е тяхна, но всичко останало по отношение на търговията с ел. енергия и доставките ще бъде на пазарен принцип“, допълва Петкова.


Leave A Reply