Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и генералният секретар на НАТО обсъдиха приноса на България за дейността на НАТО и предстоящата среща на държавните и правителствени ръководители в края на май, съобщи БТА.

epa05361460 NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a press conference, a day ahead of the Meetings of NATO Ministers of Defence in Brussels, Belgium, 13 June 2016. EPA/OLIVIER HOSLET
“Обсъдихме много аспекти от нашето членство в НАТО. Както винаги беше изразена много висока оценка за нашето участие в мисиите на Aлианса“, коментира Захариева. Според нейните думи е общо разбирането, че Алианса трябва да покаже силна политическа воля в борбата с тероризма.

България, ЕС, НАТО

Двамата са обсъдили и ангажиментите, които нашата страна пое по време на срещата в Уелс през 2014 година и предприетите действия. “Разговаряхме по въпроса за общата отбрана на ЕС и разбирането, че този проект и НАТО няма да се конкурират, а ще се допълват. Става дума за по-правилно насочване на ресурсите, за по-голяма ефективност и бързина“, каза Екатерина Захариева.


Leave A Reply