„Ислямска държава“ е пред разгром в Ирак след като стана ясно, че джихадистите владеят малко повече от 10% от последната им голяма крепост град Мосул, предаде АФП.

Ираските сили предприеха мащабна операция за отвоюването на Мосул от ДАЕШ преди близо седем месеца, като по-рано през годината превзеха източните части на града и след това започнаха офанзива към западните части.

 

Офанзивата за отвоюването на Мосул беше подкрепена от въздушни удари от страна на международната коалиция в и около града. Повече от 300 коли бомби бяха унищожени при коалиционните удари. Разрушени са и повече от 200 тунела на ДАЕШ и повече от 1000 от техните бойни позиции.

EPA/OMAR ALHAYALI

EPA/OMAR ALHAYALI

ДАЕШ в момента контролира само няколко квартала около Стария град, едно от бижутата в културното наследство на страната. Тесните улици в района и близко разположените сгради затрудняват иракските сили да се бият с терористите, като се налага да се сражават пешком, вместо от военни превозни средства, както са го правили преди това.

Половин милион души понастоящем са разселени в резултат от битката за Мосул, а около 250 хил. цивилни се смята, че държат джихадистите като човешки щит в западната част на града.


Leave A Reply