„Факт е, че въздухът у нас не отговаря на съвременните норми в определени големи градове и се предприемат мерки в тази посока. Вчера подписахме с три общини финансиране по ОП „Околна среда” за разработване на планове за подобряване качеството на въздуха. Става въпрос за 355 000 лева, които се дадоха вчера. Има още 3 милиона за останалите общини, а зад тях стоят 115 милиона лева, които да реализират тези мерки до 2020 г.”. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Нова телевизия. По думите му този проблем е много по-сериозен от глобалното затопляне.
Нено ДимовЕкоминистърът коментира и предстоящия протест на природозащитници срещу застрояването на Черноморието. Той е заради нов законопроект, който удължава срока, в който земеделската земя с променен статут за застрояване трябва да стане отново земеделска. В момента това трябва да се случи до края на май тази година. Одобреният на първо четене законопроект предвижда този срок да се удължи с още три години.

Синеморец Черно море, плаж
„Даването на разрешение не означава, че то ще се случи. Не виждам нищо лошо хората , които притежават имоти, да могат да извършват икономическа дейност с тях. Това трябва да бъде регулирано с териториално устройствените планове, за да се знае къде какво е разрешено. Тези планове се блокират от десетилетия и това не е добре за опазване на околната среда”, коментира Димов.

Слънчев бряг курорт Черно море, плаж

По думите му устройственият план дава правила, когато го няма се дава възможност за корупция. С този законопроект се дава възможност още три години, който не е успял да реализира досега проектите си, да има още време да го направи, изтъкна екоминистърът.


Leave A Reply