Сексуалното насилие все по-често се използва като тактика на тероризъм в Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия, Нигерия и Мали. Това заяви на дебати в Съвета за сигурност на ООН заместник-генералният секретар на световната организация Амина Мохамед, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Тя посочи, че терористични групировки, между които „Ислямска държава“, извличат огромни финансови изгоди, като продават жени и деца в сексуално робство. Едни и същи ужаси разказват представителки на язидите, държани като сексуални робини от екстремисти на ИД, момичета, избягали от Боко Харам в Нигерия, сомалийки, освободени от групировката Аш Шабаб, и жени, които са били в ръцете на свързани с Ал Каида групировки в Северно Мали, допълни Амина Мохамед.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Адама Динг, специален съветник на ООН по сексуалното насилие по време на конфликти, заяви, че сексуалното насилие е също инструмент за дехуманизация и средство за наказание и преследване.
В началото на април генералният секретар на ООН Антониу Гутериш представи доклад, в който обвини въоръжени групировки, участващи в конфликта в Сирия, а също и правителствените войски в извършване на сексуално насилие като „систематична тактика на война, тероризъм и изтезания“. В черния списък на страните, отговорни за прилагане на подобни нарушения на човешките права, той включи участници във въоръжени конфликти в 19 страни включително Демократична република Конго, Мали, Сомалия, Судан, Южен Судан и Централноафриканската република.


Leave A Reply