“Пълната либерализация на електроенергийния пазар е основен приоритет в управленската програма на правителството и един от най-важните елементи в сектор „Енергетика“. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на международната енергийна конференция “Либерализацията на електроенергийния пазар – България в регионален и европейски контекст“, съобщи агенция “Фокус“.

енергетика

“Започнахме процеса още в предишния мандат. Всички осъзнахме колко важен и отговорен е този процес, изпълняваме съветите на нашите партньори от Световната банка. Събрани са становищата на всички заинтересовани страни“, обясни Петкова. Според нея процесът по пълна либерализация ще протече така, че да постави енергетиката изцяло на пазарни условия, но в същото време ще гарантираме сигурност за инвеститорите. “Предстои ни да разпишем пътната карта по отношение са следващите стъпки. Предстои да подпишем промените в закона за енергетиката. Това, което предстои като път, ще го извървим с конструктивен диалог“, каза министърът на енергетиката.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Петкова заяви, че най-важното в предишния мандат в областта на енергетиката е било финансовото стабилизиране на сектора – “Има още много какво да се желае в тази посока. Създадохме фонд Сигурност на енергийната система. Това беше една много сериозна крачка напред и един много добре осмислен ход“, добави министърът. Според нея друго важно нещо, направено по времето на кабинета “Борисов“ 2 е било въвеждането на Българската независима енергийна борса.


Leave A Reply