Народните представители от ГЕРБ Делян Добрев и Евгения Ангелова участваха в заседание на Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България. Заседанието в Хасково бе водено от председателя на комисията Георги Колев. Той бе категоричен, че до сега не е правен компромис с качеството на питейната вода в Хасково и няма да бъде направен такъв.
IMG_3850Управителят на ВиК Хасково е поискал разрешение от Министерството на здравеопазването да бъдат източени и изследвани 14 –те затворени кладенеца на Хасково.
„Трябва да се направят повторни проби, защото само в три от общо 14 кладенеца в зона Болярово са открити отклонения“, съобщи Делян Добрев. Той подчерта, че предложението за разрешаване на проблема с водоподаването на Хасково, правенето на нови сондажи и изграждането на нов водопровод е предложено от експертите от ВиК. Затова и правителството „Борисов 3“ е реагирало бързо и е отпуснало необходимите близо 2 милиона лева за справяне с кризата.
IMG_3837Докладвано бе, че към момента е регистрирано завишено съдържание на уран в водата на димитровградското село Върбица, където РЗИ са издали предписание за ограничаване на водоползването за питейни нужди. „Констатирана е и повишена алфа-активност в още пет села от община Димитровград -Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево и Бодрово и там ще се ограничи използването на водата за пиене и готвене до изчисляване на индикативната доза“, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той подчерта, че най-важно е да се открият причините за тези отклонения, защото през периода 2012 – 2015 година са правени изследвания и общата индикативна доза тогава показва, че няма отклонения от качеството на водата.


Leave A Reply