Президентът на Македония Георге Иванов връчи мандата за съставяне на правителство на лидера на социалдемократите (СДСМ) Зоран Заев. Това стана в 12.00 ч. местно време. Двамата направиха кратки изявления след края на церемонията, предадоха македонските медии.

Пречките за съставяне на правителство са отстранени. Днес пристъпваме към изпълнение на члена от конституцията за определяне на мандатоносител за съставяне на правителство, заяви в кратко обръщение Иванов. Досега Иванов отказваше да даде мандат и искаше гаранции за спазване на целостта на страната и нейната конституция.

epa05969414 FYROM President Georgi Ivano (R) gives a statement moments before he gave the mandate to form a new Government to the leader of the coalition, Zoran Zaev (L), that formed a majority in the Parliament,  in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia on 17 May 2017.  EPA/TOMISLAV GEORGIEV

EPA/TOMISLAV GEORGIEV

Днес Зоран Заев съобщи, че такава гаранция вече е предадена на президента в писмен вид и прочете текстът й пред медиите. В него се обещава запазване на единството, териториалната цялост, етническия мир и законовия ред в държавата.

Зоран Заев има срок от 20 дни от деня на получаване на мандата да внесе в парламента програмата на правителството и да предложи състав на кабинета.


Leave A Reply