„Трябва да има минимална работна заплата, тя е инструмент на правителството да притиска пазара на труда.“ Това посочи финансовият министър Владислав Горанов в пред Нова телевизия.
„Ако разчитаме само пазарът да определи възнаграждението е много възможно да напредваме с много бавни темпове. Минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството да регулира и да притиска пазара на труда”, изтъкна той.

Владислав Горанов снимка: БГНЕС

Владислав Горанов
снимка: БГНЕС

Относно решението от вчера на ВАС за отмяна на минималната работна заплата за 2017 година, Горанов коментира: „Това е един пропуск на кабинета „Борисов -2”. Тогава вече бяхме подали оставка, не знаехме колко време още ще стоим, дали ще има служебно правителство на президента Росен Плевнелиев, дали ще има служебно правителство на президента Румен Радев. Това е пропуск на колегите от социалното министерство. От бързане да се реализира поетия ангажимент със Закона за държавния бюджет, се е допуснала процедурна неточност и постановлението не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество“, обясни Горанов.

Министерство на финансите, МФ

Той заяви, че ще се опитат да убедят съда, че минималната работна заплата трябва да остане 460 лева. „Ако не успеем, ще препотвърдим това с акт на правителството, спазвайки всички процедури”, съобщи намерението си финансовият министър.

пенсионери, възрастни хора, баба, дядо

По отношение на темата за пенсиите, Горанов изтъкна, че ако се ограничи злоупотребата с инвалидност и с временна неработоспособност, стотици милиони ще останат свободни в социалната система за хора, които действително се нуждаят.


Leave A Reply