България е на четвърто място по консумация на бира в Европейския съюз за 2016 година според проучване на Световната здравна организация, цитирано от Евронюз.

Българите консумират средно по 680 големи бири (500 мл) годишно на човек. На първо място в класацията са литовците със средно 910 бири на човек годишно, следвани от чехи и румънци със 685. След 4-тото място на България, в класацията са Хърватия и Белгия. Челните класации се допълват предимно от страни от Източна Европа и Германия и Великобритания. 628x700_bonus-consumption

Европа е световен лидер в консумацията на алкохол според Световната здравна организация. Въпреки че консумацията намалява в повечето европейски страни в последните години, на Стария континент все още се консумира двойно повече алкохол, от колкото в другите краища на света.

Генералният секретар на Европейския алианс за политики срещу алкохолизма Мариан Скар призова ЕС да предприеме повече мерки за стриктното следене на качеството алкохолното производство. Според нея Европа има алкохолен проблем и той не е свързан само с високата консумация, а и със вредата от некачествения алкохол.

 

 


Leave A Reply