Унгарският премиер Виктор Орбан отправи днес упрек към ЕС заради неговата стратегия да заплашва правителството му със санкции във връзка с критиките към спазването на гражданските права в Унгария, съобщава агенция “Франс прес“, предаде БТА. Европейският парламент прие в сряда резолюция, в която призова за отнемане правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС. Това ще бъде първата подобна санкционна процедура в ЕС.

Унгария, граница

Според ЕП днешната ситуация в Унгария води до „явен риск от тежко погазване“ на основните ценности на общността. Институцията призова унгарското правителство да отмени законите, които усложняват правилата за дейност на неправителствените организации, както и за хората, които търсят убежище. “Резолюцията, одобрена от близо една трета от евродепутатите консерватори от групата на ЕНП показва, че цялата европейска политика е опорочена“, заяви министър-председателят Орбан в интервю за държавното радио.

Снимка: Twitter - European Parliament

“Европа – това не е Брюксел, а държавите членки. И ако държавите членки нямат уважението на институциите и на онези, които ги ръководят, това е обезсърчително. Те зависят от нас, а не обратното, целият този подход е грешка, резолюцията на европейския парламент е белег за погрешна политика“, коментира Виктор Орбан.


Leave A Reply