Остри реплики си размениха управляващи и опозиция днес в парламента.

Конфликтът започна от декларация от ПГ на „БСП за България“, представена от Корнелия Нинова. Лидерът на Левицата подчерта, че депутатите работят твърде малко, а правителството на Бойко Борисов няма законодателна програма. „Парламентът не работи пълноценно, мисля че дори поставихме рекорд за най-краткото заседание, как изглежда това извън тази зала – зле. Правителството няма законодателна програма, в предизборната кампания обещавахте, че сте готови да управлявате с летящ старт“,който по думите й обаче се оказва не летящ, а фалстарт.

Корнелия Нинова снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова
снимка: БГНЕС

Тя обясни, че от началото на работата на парламента има внесени 6 законопроекта – 4 от тях от БСП, 1 от „Воля“ и 1 от ГЕРБ, както и 1 оттеглен от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ Също така отбеляза, че ГЕРБ са задали 1 въпрос, „Обединени патриоти“- 3, а БСП- 48, от които министрите са отговорили само на 6. „Ние не спечелихме изборите, но ви дадохме законодателна програма. Преди изборите – доходи и сигурност на народа, сега тези същите неща само че за управляващите, които не изпълняват и ангажимента си за парламентарен контрол.“

Валери Симеонов

Валери Симеонов

Тя поиска и оставката на Валери Симеонов. „Зам.-министър в правителството с хитлеристки поздрав и вицепремиер с майтапчийски снимки от „Бухенвал“, докъде докарахте европейска България? Заради властта и парите ли сте готови да пренебрегнете изконни европейски и български ценности? Искаме оставката на Валери Симеонов. И понеже си позволявате да обвързвате случая с казаното от Крум Зарков няма да пренебрегна този въпрос. Ние сме различни от вас и отликата е в следното – когато Крум Зарков произнесе тази реплика, БСП я определи като грешка. ГЕРБ определя днешната ситуация като майтап. Казах на Крум Зарков веднага и светкавично трябва да се извиниш и той го направи. Бойко Борисов каза на всеки се е случвало в командировка да си прави такива майтапи. Извинение от едната страна, а от другата – човешко било да си правиш снимки с хитлеристки знаци“, посочи Нинова.

Антон Тодоров

Антон Тодоров

Отговор Нинова получи от Антон Тодоров, който в позиция на ГЕРБ определи БСП като партия, която достига висоти в наглостта си, а по думите му лидерът й – Корнелия Нинова, пее ария на позора. „БСП и нейните обръчи в този парламент – партията ДПС, която също според мен е част от небългарските обръчи в нашата политика, поведоха една недостойна кампания още в самото начало на кабинета „Борисов 3. Днешната боркиня с корупцията г-жа Нинова би трябвало да отговаря на конкретни въпроси. Ако в България имаше съд и прокуратура, тя отдавна трябваше да е на място хладно, на място тъмно. БСП е партия със сгрешено име. Това е небългарска социалистическа партия и наследник на БКП. Социалистите са наследници на партията, която избила наследниците на баба Тонка и избила хора, така, както и турците не са ги клали. Тези хора, трябва най-накрая да се извинят за престъпленията на БКП и за своите престъпления по време на 28-годишния преход. Техен министър-председател стана на 34 години министър-председател и доведе до такава сполука България, визирам лицето Жан Виденов, че милиони българи излязохме на улицата и ги свалихме с камъни и дърве”. Докато Тодоров четеше позицията, депутати от БСП напуснаха демонстративно залата, което представителят от ГЕРБ нарече „цинично отсъствие от зала, за да не чуят истината“.

Таско Ерменков

Таско Ерменков

Това върна обратно на заседанието част от депутатите, сред които Таско Ерменков и Антон Кутев, за да отговорят на критиките. Ерменков нарече Тодоров „политически травестит“, който “ се обръщал като палачинка на тиган.“ В този ред на мисли пък Кутев попита колко от народните избраници на ГЕРБ са били членове на БКП.

Антон Кутев

Антон Кутев

Цветан Цветанов обвини за случващото се в Парламента БСП: „Декларацията и тонът го зададохте Вие от ляво, защото от ПГ на ГЕРБ знаем какъв е вашият подход и бяхме готови с два вида декларация. Вие поръчахте това да бъде днес в парламента, моля бъдете коректни. Ако бяхте достатъчно коректни, градивни и се отнесете с необходимото уважение към тези хора, които днес са в залата, щяхме да имаме декларация за предстоящия празник 24 май.

цветанов

Цветан Цветанов

Накарая се включи и Волен Сидеров: „За вицепремиер Симеонов, който нападате по този некоректен начин – той нито има нацистки наклонности, това са клевети, манипулации и лъжи и вие го знаете много добре.“ Бяхме показани като хитлеристи, нацисти и граф Дракула. Лидерът на БСП се опитва да напада „Обединени патриоти“ по един некоректен начин, да посочи, че ГЕРБ са взели за партньор някои, които са съмнителни като политическа коректност. Едно издание е направило провокация срещу Валери Симеонов, такива срещу мен са правени десетки пъти, знам много добре, когато има медийни атаки как могат да ти вкарат в устата нещо, което не си казвал. Правите тази атака, защото видяхте, че в това правителство започва истинска работа.“

Волен Сидеров

Волен Сидеров

„Призовавам към разум и умереност, наистина да гледаме същината на нещата и действията. политиката е жестоко занимание. Валери Симеонов е деен и енергичен човек, иска да свърши нещо, знам го и съм сигурен. Критикувал съм го толкова остро, както никой не го е правил, но знам, че има качества да свърши нещо. Ако го нападате, че казал нещо си на някакъв вестник, което не е предадено коректно, това означава, че търсите не добрия, не политическия, не принципния начин на критика“, каза още той.


Leave A Reply