Със заповед на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева са разпределени ресорите на четиримата заместник-министри на външните работи. Toвa съобщиха от пресцентъра на външното министерство. Заместник-министър Емилия Кралева ще наблюдава и контролира дейността на генерална дирекция „Политически въпроси“ и генерална дирекция „Европейски въпроси“, както и на дирекциите „Политики и институции на Европейския съюз“, „Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС“, „Югоизточна Европа“ и „Политика за сигурност“.

МВнР

В ресора на заместник-министър Юрий Щерк са включени генералните дирекции „Глобални въпроси“ и „Двустранни отношения“. Той ще контролира работата и на дирекциите „ООН и сътрудничество за развитие“, „Права на човека“, „Източна Европа и Централна Азия“, „Международно право и право на ЕС“.
Дирекциите „Двустранно европейско сътрудничество“, „Външноикономически отношения“ и „Близък Изток и Африка“ са част от ресора на заместник-министър Тодор Стоянов.

Освен тях, той ще наблюдава и контролира работата и на дирекция „Консулски отношения“.
Заместник-министър Георг Георгиев ще бъде отговорен за дирекциите „Америка“, „Азия, Австралия и Океания“ и „Ситуационен център“. В неговия ресор са разпределени още Дипломатическият институт и Държавният културен институт.


Leave A Reply