Премиерът Бойко Борисов и председателя на Върховния касационен съд се срещнаха днес по молба на Лозан Панов в сградата на Министерския съвет. Двамата обсъдиха взаимодействието между трите власти с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални законодателни и конституционни промени, свързани с функционирането на България като правова държава.

„Най-важният въпрос е как ще продължи реформата и ще има ли реформа в дълбочина на съдебната система”, заяви председателят на Върховния конституционен съд Лозан Панов преди срещата си с премиера Бойко Борисов. „Срещата с премиера е част от бъдещи срещи с всички представители на парламентарно представените формации, защото това е важно с оглед на бъдещи законодателни промени”, поясни още Панов.5502168

„Всякакви интерпретации за лични конфликти между мен и главния прокурор намирам за неоснователни, както и внушения за политика също“, каза Лозан Панов след срещата. „Срещата беше по моя инициатива и благодаря, че я осъществихме. Това е нормален и социален диалог“, каза още Панов.

„За мен е очевидно, че темата за конституционни промени трябва отново да бъде поставена и да кажем, че без реформа в прокуратурата не може да се случи. Дадох примери с различни казуси в миналото, които коментирахме заедно като Костинброд, подслушването на премиера в неговия дом, КТБ, ЦУМ-гейт, които сочат, че всеки трябва да носи отговорност“, каза Панов.

Определено реформата в съдебната система трябва да бъде в дълбочина, такава за съжаление не се случи, ето защо запознавайки премиера с констатациите на европейските експерти моля за това темата отново да бъде въведена и в парламента. Очаквам и настоявам да имам среща с президента, каза Панов. В дълбочина реформа трябва да бъде направена. В никакъв начин не трябва да се политизира и да се представя като личен конфликт, каза още Панов.

 

 


Leave A Reply