От днес Телефонната палата в столицата вече е собственост на “НГ Пропърти“ ЕАД. Това съобщиха от НОВЕ АД Холдинг. “Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България“, става ясно от изпратеното до медиите съобщение.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

От дружеството вярват, че жителите и гостите на София ще бъдат обогатени от създаването на музей, отговарящ на всички световни стандарти и следващ най-добрите практики в сферата. В началото на месец март консултантската компания за бизнес имоти “Forton“ организира тръжна процедура за продажбата на сградата по задание на собственика “Българска телекомуникационна комапния“ ЕАД. Кандидатите за участие имаха възможността да покажат интерес до 15 март.

Телефонната палата е една от най-емблематичните сгради в центъра на столицата от средата на ХХ век. Тя е завършена през 1949 година въпреки първоначалното планиране да бъде открита 3 години по-рано по проект на архитектите Станчо Белковски и Борис Йолов. Имотът е със статут на паметник на архитектурата с огромна значимост в историята на българските телекомуникации.


Leave A Reply