„Амбицията на премиера Бойко Борисов да изкара 4-годишен мандат е явна и мотивира начина, по който сформира правителството“. Това заяви проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека при БАН пред Радио „Фокус“.

По думите й, правителството се стреми към получаване на обществено одобрение, за да запази подкрепата му максимално дълго.

„В България в момента имаме проевропейска партия ГЕРБ в съчетание с патриотична и с елементи на националистично присъствие на патриотичната формация. Факт е, че комбинацията е странна, но в същото време е очевидно, че Борисов се опитва да цивилизова тази конструкция в момента, като управляваща формация. Този процес на цивилизованост изисква спокойствие, да няма скандали, изисква обществото да разбере и да приеме в зададен период от време, че в тази комбинация има устойчивост. Всичките тези рамки, в които трябва да се направи правителство и да се подберат министри, изисква човешки капацитет, с който не се разполага, следователно хипотезата, че може да се направи грешка е много голяма“, подчерта проф. Христова.

Проф. Христова каза още, че на фона на нестандартната комбинация между патриоти и проевропейска партия лесно могат да бъдат извеждани жертви. Тя отбеляза още, че живеем в среда, в която дребни проблеми биват извеждани на яве чрез манипулация, визирайки случая с бившия зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство Пламен Тенев.


Leave A Reply