„Не приемам наистина подхода на властта, с виждате ли коментарите на властта, уклончивите коментари, при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората. Не е там въпросът в професионализма. Въпросът е ние осъждаме ли тези явления или не. Аз тук съм обнадежден от българското общество и от неговата реакция. Мисля, че осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително, извинението в случая е най-добрият подход.“

Така президентът Румен Радев коментира скандала със снимките на политици с нациски поздрав. Осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително, заяви пред журналисти Радев. Той присъства на 34-тия конгрес на Съюза на народните читалища.

Радев

„Дори в разделена следвоенна Европа, зад Желязната завеса имаше абсолютен консенсус и от двете страни за осъждането на нацизма. Ние трябва да продължаваме и да сме единни около този консенсус“, коментира още Радев.

По време на Конгреса президентът Радев благодари на читалищните дейци,че поддържат и съхраняват българския дух.

„Читалищното дело изигра огромна роля за формирането на нашата нация. Превърна се в стълб на българския дух“, каза още президентът. Читалището е уникално за Европа явление, то изгражда нови прогресивни личности“, каза той и призова то да се превърне в моста между местната общност и света. „Основната му мисия е да пази културата, традицията и националната ни идентичност. Читалищното дело е национален приоритет“, подчерта още президентът.


Leave A Reply