Цветан Цветанов се срещна с посланика на Великобритания Н.Пр. г-жа Ема Хопкинс и г-н Антъни Стийн, специален съветник към надпартийната парламентарна група за борба с трафика на хора в британския парламент и изпълнителен председател на Фондацията за борба с трафика на хора.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за засилване на парламентарното сътрудничество в сферата, не само в рамките на парламентите от ЕС, но и с държави от Западните Балкани, Източното Партньорство и централна и югоизточна Европа.

Като председател на Комисията по обществен ред и вътрешна сигурност, г-н Цветанов се ангажира да организира изслушвания в рамките на комисията с цел установяване на настоящата ситуация по отношение на мерските за борба с този сериозен проблем. Планира се и посещение на г-н Стийн в предстоящите месеци, което да даде възможност за провеждане на срещи с представители на прокуратурата, съда, неправителствените организации, здравната и социална системи, както и всички заинтересовани страни, активни в борбата и превенцията на трафика на хора. В края на посещението на г-н Стийн ще бъде организирана публична дискусия по темата, на която ще бъдат представени неговите заключения и препоръки в резултат от проведените срещи.

Г-н Цветанов и г-н Стийн се обединиха около заключението, че проблемът с трафика на хора представлява една модерна форма на робство, която е в остро нарушение на фундаменталните човешки права. „Най-добрата форма на противодействие е превенцията. В тази връзка наред с парламентарното сътрудничество и работата на високо политическо ниво, е необходимо да предприемем действия и за повишаване на информираността сред младежите, особено тези от по-уязвими групи, податливи на трафик на хора,“ отбеляза Цветанов.


Leave A Reply