„Ако Лозан Панов желае личностно противопоставяне, аз от една страна няма да допусна той да се упражнява с името ми, от друга страна, не бих въвлякъл институциите в това.“ Това заяви пред журналисти в Съдебната палата Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България, във връзка със срещата между председателя на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов.

Цацаров

Във връзка с една от обсъжданите теми на срещата, чрез нормативни промени да бъде създаден механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор, Цацаров заяви: „За създаване на такъв механизъм не е необходима промяна в Конституцията. За създаването му е необходима промяна само в Закона за Съдебната власт и НПК. Това е едно. Второ – моят статут, колкото и странно да звучи, може би и на самия г-н Панов, е напълно еднакъв с неговия. По един и същи начин сме избирани, по един и същи начин се урежда нашият статут, по един и същи начин се урежда нашето освобождаване”.

Лозан Панов

Според Цацаров, ако бъде създаден такъв механизъм, той трябва да обхване както двамата председатели на върховни съдилища, така и главния прокурор.

съдТой коментира и огласената в публичното пространство среща в ЦУМ между него, Георги Гергов и Сашо Дончев. „От чисто човешка гледна точка, не мога да не съжалявам за срещата в ЦУМ. От всяка друга гледна точка мога да заявя, че тази среща нито ме притеснява, нито мога да имам някакви страхове, нито мога да се срамувам за станалото там.”


Leave A Reply