„Ще вървим към рамка от правила, която да няма авторско право и тя трябва да е на ниво държава”, заяви здравният министър Николай Петров пред бТВ.

По думите му настоящата система работи, но категорично трябва да се помисли и в нова посока.

Той обърна внимание на това, че лекуващите екипи трябва да правят баланс между интереса на пациента и здравната полза за него и разходите, които те реализират. Това понякога води до влизане в противоречие, че клиничната пътека покрива едно стандартно лечение, но лечението при различните пациенти продължава различно. „Клиничната пътека е начин за вкарване на рамка, на шаблон, с мотива, че така ще се осигури еднакъв стандарт, еднакво качество на услугата в Силистра, в Бургас, в София. Това от една страна е добре, но оттук нататък тази система трябва да се развива. Сега клиничните пътеки не покриват придружаващите заболявания,“ допълни министър Петров.

министерство здравеопазване

„Трябва да имаме регистър на психично болните и то работещ и категоричен”, коментира още той във връзка със случая с агресивното поведение на мъжа от Бургас, ритнал възрастна жена. По думите му има хора с психични отклонения, които притежават разрешителни за оръжия, тъй като системата не е затворена..

„Аз ще настоявам за повече пари за здравето, но първо трябва да докажа, че промените може да се направят и с по-малко разходи. Решен съм да направя точно това”, заяви здравният министър. По думите му спестовността не е най-доброто решение, но определено върши работа.

Здравният министър заяви, че неговото министерство ще работи и със специалистите по здравни грижи.„Това са най-онеправданата прослойка в системата на здравеопазването – тези, които най-много работят, най-малко са платени и имат най-малка перспектива”, поясни министър Петров.


Leave A Reply