България трябва да има единна външна политика и дългосрочна политика в областта на националната сигурност, заяви президентът Румен Радев по БНР.
Държавният глава подчерта, че ситуацията със сигурността е изключително сложна и тя може да генерира нестабилност. По тази причина той е свикал Консултативен съвет по национална сигурност в края на следващата седмица. Радев обяви, че на КСНС ще бъдат дискутирани състоянието на армията, службите за сигурност и МВР. На него също така ще се обсъди по какъв най-добър начин да се изразходват парите за отбрана, предвидени с увеличението до 2% от БВП, което произтича от членството ни в НАТО.
Румен Радев
„На КСНС ще дискутираме от какви промени имаме нужда, защото много от документите са остарели и не отговарят на съвременните изисквания“, уточни още президентът Радев и добави: „Националната сигурност е комплексно понятие. Тук трябва да имаме една дългосрочна политика“.
Красимир Каракачанов снимка: БГНЕС

Красимир Каракачанов
снимка: БГНЕС

Държавният глава коментира и позицията на военния министър Красимир Каракачанов, изразена на последното заседания на МС. Според Каракачанов президентът нямал право на собствена позиция, различна от правителствената на предстоящата тази седмица среща на върха на НАТО. „Ще напомня на Каракачанов, че президентът се избира пряко и неговата власт не произтича от изпълнителната власт“, каза Радев.
армия, МО
Държавният глава разкритикува изтеглянето на доклада за състоянието на армията, което се кани да направи Каракачанов. В този документ, който беше огласен по времето на служебния министър Стефан Янев, се казваше ясно, че българската армия не може да изпълнява своите функции по защита на националната сигурност. „Изтеглянето на доклада е абсурдно. Проблемите могат да бъдат решавани, само когато говорим истината, а не ги замитаме“, подчерта Радев, съобщава БГНЕС.

Leave A Reply