Не е възможно да има Брекзит без преговори. Това заяви пред ТВ Европа евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Новаков по повод заплахата на британския министър на въпросите, свързани с Брекзит, Дейвид Дейвис, че Лондон няма да води преговори, ако от Брюксел продължат да искат страната да плати 100 милиарда евро при напускане на общността.

„Не може да се гледа на разходите по Брекзит като на наказание. Това не е така. Но и ръководството, и въобще политическите лидери във Великобритания трябва да си дават сметка, че тогава, когато толкова дълго време си бил част от ЕС и си се ползвал от неговите блага, особено тези, които имат дългосрочен ефект върху британската икономика, върху начина на живот на британците, няма как в момент на излизане на Великобритания от ЕС да приключиш само с ангажиментите си към ЕС, но да продължаваш да ползваш благата му.“

Според Новаков най-важно преди всичко е да бъдат уточнени въпросите, касаещи правата на хората. Трябва да бъде ясно какво ще се случи с милионите европейски граждани, които живеят, учат, работят или развиват бизнес на острова.

„Номер едно трябва да бъдат хората и техните права. След това бизнеса, след това компаниите, след това търговията. Ето, защо ние не можем да си позволим на всички хора, които си задават въпроси „Какво ще стане с моето образование във Великобритания?“, „Какво ще стане с работата ми?“, „Какво ще стане с трудовия пазар?“, „Какво ще стане с моя бизнес? Ще мога ли да търгувам с тях?“, да им кажем: „Ами, няма да има преговори, няма да има публичност на това какви ще бъдат в крайна сметка резултатите от това, че Великобритания ще излезе!“.

В британските медии вече се появи и непотвърдена информация, че Брюксел иска преговорите да започнат на 19 юни – точно 11 дни след провеждането на извънредните парламентарни избори на Острова.


Leave A Reply