„3-3,5% ръст на българската икономика изглеждат напълно постижими, ако останат благоприятни и външните условия. Първото тримесечие вече мина, ръстът на БВП е около 3,4%, колкото беше и миналата година по това време, което също е добър сигнал.“ Това посочи икономистът Георги Ангелов пред Investor.bg.
От думите му става ясно още, че и външната среда е положителна за България. „Предстои да видим ефектът от Brexit, в Турция се променя политиката, но към момента условията са благоприятни“.

пари левове 20 лева лев

„След прегледа на активите на банките се отпуши кредитирането, но проблемът е в инвестирането, което се случва много трудно и бавно заради бюрократично-административните процедури“, изтъкна Ангелов.

Той обърна внимание, че трябва да имаме предвид, че предстои европейско председателство на България.
„Никой не иска по време на председателство да му стачкуват синдикатите или да има протести. За съжаление не можем да очакваме до края на председателството да има мащабни промени. Ще бъде трудно прокарването на реформи“, каза още той.
Той посочи още, че очевидно, че има пари в държавната хазна, след като за първи път от доста години фискът излезе на плюс.

снимка: ЕРА/БГНЕС

„Явно е, че средства има, въпросът е да ги харчим умно. Разбира се, можем да ги прахосаме, както обикновено става, но няма да има ефект. Единия вариант е да се намалят данъците, а другия е да се инвестира там, където ще има ефект. Например, даването на пари за образование няма да има само по себе си ефект, ако не бъде подкрепено от реформи, които да променят начина, по който работи тази система“, обясни Ангелов.

 

калкулатор, бизнес, икономика, данъциОтносно законопроекта, с който се забранява приватизацията на държавни акции и дялове, както и приватизацията на акции и дялове от дъщерни дружества, Георги Ангелов призна, че за последните 10 години „не сме видели никаква приватизаиция“.

„Приватизацията не е приключила, тя е важна, но е важно също да не се изпуска момента, защото сега условията за кредитиране са добри, ситуацията е относително стабилна и нагласите и очакванията са позитивни. Не може да приватизираш, когато всичко се срива“, добави още той.


Leave A Reply