Първият космонавт на България Георги Иванов е приет в реанимацията на Военномедицинска академия тази сутрин. Той е бил приет в болницата, като в момента се правят изследвания. От ВМА съобщават, че няма данни за травми по главата и най-вероятно става дума за инсулт. Генерал-лейтенант Георги Иванов е роден като Георги Иванов Какалов на 2 юли 1940 година в град Ловеч. На 1 март 1978 година e избран за космонавт във втората група от програмата “Интеркосмос“ и започва обучение в Център за подготовка на космонавти “Юрий Гагарин“. На 10 април 1979 година в 20.34 часа е изстрелян в орбита около Земята с космическият кораб “Союз-33“.

Георги Иванов

Поради техническа неизправност корабът не успява да се свърже с орбиталната станция “Салют-6“. Сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател.

04559deff26fb8a277c1aa5711d47907_680x_Ivanov

Скачването се оказва невъзможно, а командирът Николай Рукавишников получава припадък. През целия драматичен Георги Иванов запазва самообладание и се справя с техническите проблеми. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.


Leave A Reply