Стара Загора получи наградата „Най-добър град за живеене в България“-2016. Призът беше връчен на Десетото юбилейно издание на проучването на Дарик радио.

В класирането участват 27-те областни градове в страната, които са оценявани по различни критерии. Слушателите на радиото и читателите на сайта на медията са определили като най-добър град за живеене Бургас. Наградите бяха връчени на специална церемония в Сити марк арт център в присъствието на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, министри от кабинета, кметове от страната и много гости.

София беше удостоена с наградата „Дигитален град“ – нова категория, връчвана за първи път тази година. Кметът Йорданка Фандъкова прие и още една награда за столицата – „Бизнес град“. За община, която твори „добри новини“, наградата получи кметът на Поморие Иван Алексиев. Градът – пазител на традициите, според тазгодишната класация, е Несебър; „Град на знанието“ е Варна, а Пловдив беше удостоен с наградата „Арт град“. Най-зеленият град на България е Добрич, а наградата му беше връчена от министъра на околната среда и водите Нено Димов.Стара Загора

Интересна номинация тази година е за „Евро град“, която получава Плевен. Вицепремиерът Томислав Дончев, който връчи наградата, мотивира решението с обема привлечени инвестиции и тяхното усвояване. Наградата за „Малък евро град“ взе кметът на Приморско заради най-много договорени средства на жител. Град на финансовата устойчивост участвалите в класацията са определили да бъде Банско, а град на инвестициите – Димитровград. Организаторите на проекта „Най-добър град за живеене в България“ припомниха, че в досегашните класации наградата четири пъти е взимала София, три пъти Бургас, два пъти Варна, и един път Велико Търново.

Проучването има за цел да провокира общественото обсъждане на идеи за развитието на отделните градове, да се създадат условия за повече дебати на местно ниво и да се подобри качеството на живот в българските градове.


Leave A Reply