“Към този момент няма засилен миграционен натиск на българо-турската граница.“ Това заяви във Велико Търново председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Цветан Цветанов. Той обясни, че Турция изпълнява ангажиментите, с които се ангажита преди година и половина пред ръководството на Европейската комисия.

20170522_132532

Според Цветанов е изключително важно по-бързо да приключи конфликтът в Близкия изток, за да се намали бежанската вълна към Общността. Заместник-председателя на ГЕРБ посочи, че спрямо 2015 година, през тази година броят на бежанците значително е намалял. Цветанов обясни, че е налице забавяне с усвояването на помощта от 160 млн. евро, отпуснати за бежанския проблем от Европейската комисия заради процедурите при възложените обществени поръчки.

граница

“Българската страна ще настоява за увеличаване на срока, свързан с финализирането на поръчките, за да може да се осигури необходимото видеонаблюдение, да приключи дейността по изграждане на възпиращото съоръжение и да бъде закупена високопроходима техника за областните дирекции на МВР в Бургас, Хасково и Ямбол“, каза Цветанов, уточнявайки че центърът за настаняване на бежанци край Пъстрогор ще остане от затворен тип. В Харманли капацитетът на секцията от затворен тип ще бъде от 500 души, а за 3500 души режимът за настаняване ще остане без промяна.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Цветан Цветанов отбеляза, че срокът за целевото усвояване на тези средства е до септември тази година, след което ще се водят разговори с Европейската комисия за допълнително финансиране в рамките на програмния период. Той посочи, че се обмисля нов закон за частната охранителна дейност. Промените са предложени от частните охранители, а целта е да се увеличи ресурсът и координацията между охранителите и вътрешното ведомство при противодействие на конвенционалната престъпност.


Leave A Reply