Ежегодните събития като Базара, Панаира и Алеята на книгата са дългоочакван момент в календара на всеки книгоман. В навечерието на Деня на славянската писмености е време за поредната доза „три етажа книги на промоция.“ Събра се обичайната дружина книжари, разпънахме познатите щандове и всичко отново е постарому…почти.

базар на книгата

Ако сте прекарвали повечко време на пролетния базар, сигурно сте обърнали внимание, че той минава под един задължителен музикален съпровод. Традиционно коридорите на НДК се огласят от непрестанно повтарящия се и зле чуващ се запис на „Върви народе възродени“, който шест дни по-късно е истинско предизвикателство дори за най-спокойните книжари. Тази година обаче Дворецът внася малко свежест в звуковия фон на базара – вместо химна на Светите братя, посетителите могат да се насладят на звуците на бормашини и циркуляри.

снимка: informo

снимка: informo

снимка: informo

снимка: informo

Да, всички знаехме, че НДК е в ремонт – приветстваме го, крайно време беше ets., но… Факт е, че основната строителна площадка е четвърти етаж, който не е част от базара. Факт е обаче и това, че книгите и строителните материали се налага да делят едно и също пространство. Какво да се прави обаче! Нареди се литературата върху кашоните с плочки и с решителността, че няма какво да спре истинските книгомани, гордо открихме пролетния базар на книгата тази сутрин в 11ч. във фоайето.

снимка: informo

снимка: informo

Отново за няколко дни НДК се превръща в дом за над 100 български книгоиздатели. В рамките на изложението ще се състоят близо 50 премиери на най-нови заглавия и литературни четения, както на български, така и на чуждестранни автори. Работното време на панаира отново е по познатата схема: 23-27 май (вторник-събота), от 10:00 ч. до 20:00 ч., а на 28 май (неделя), от 10:00 ч. до 19:00 ч.

снимка: informo

снимка: informo

А на мен ми остава да направя две неща:

Да прикача програмата на панаира ето ТУК.

И да разясня, че „Дневник на Базара на книгата“ ще проследи всеки ден от дългоочакваното литературно събитие, като ще споделя с Вас интересни моменти и любопитни истории, разказани от двете страни на щанда.


Leave A Reply