Първият председател на Европейския съвет и бивш премиер на Белгия Херман ван Ромпой връчи награда на министър-председателя Бойко Борисов. Преди церемонията премиерът Бойко Борисов коментира и днешното изказване на руския президент Владимир Путин по повод славянската писменост и култура, че писмеността е дошла от македонска земя. 

„Не е важно, кой от къде е минал. Важното е, че 300 милиона пишат и четат на кирилица и обогатяват европейската култура.“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Наградата е за проевропейска политика, която се дава от ТВ Европа за поредна година, а Ромпой е миналогодишният носител на отличието, който пристигна у нас специално за церемонията.

„За мен е удоволствие да връча годишната награда. Още повече, че наследник ми е Борисов – момчето, което винаги се завръща и преодолява всякакви спадове. Това негово качество е изключително важно качество. Заварих го като премиер и след той два пъти успя да си издейства отново премиерския пост. Скъпи Бойко, г-н Борисов, Европа ви благодари и ви поздравява. Погледнете на тази награда не само като на такава на тв „Европа“, но и на целия ЕС. Вие сте един от най-дълго управлявалите сред нас.“, заяви Ромпой, връчвайки наградата на Борисов.

Бившият премиер на Белгия изрази увереност, че българското председателство на ЕС ще спечели от това, че Борисов е министър-председател.1070

„България има изключително добри финансови постижения. Догодина безработицата ще е наполовина по-малка от 2013 г., има силен икономически растеж, много нисък дълг“., заяви Херман ван Ромпой.

Министър-председателят наблегна и на един от основните приоритети в управленската програма на правителството.

„Образованието е приоритет и категоричен ангажимент на правителството, заяви той. Той обърна специално внимание на финансовата дисциплина на страната ни и на стремежа да се развива икономиката“, каза премиерът Борисов по време на срещата си с Ромпой.

Преди церемонията по връчването на наградата за проевропейска политика, премиерът коментира и терористичния акт в Манчестър.

epa05982570 A woman sits in the street in a blanket near the Manchester Arena as police guard the area following reports of an explosion, in Manchester, Britain, 23 May 2017. According to a statement released by the Greater Manchester Police on 23 May 2017, police responded to reports of an explosion at Manchester Arena on 22 May 2017 evening. At least 19 people have been confirmed dead and others 50 were injured, authorities said. The happening is currently treated as a terrorist incident until police know otherwise. According to reports quoting witnesses, a mass evacuation was prompted after explosions were heard at the end of US singer Ariana Grande's concert in the arena. EPA/NIGEL RODDIS

снимка: epa

„Притеснен съм, защото, колкото и да са силни службите, колкото и да се стараят, виждате, че вече така действат терористите, че на практика няма как да се предпазиш. 1, 2, 5, 10 атентата със сигурност са предотвратили английските служби. Може и сто да са предотвратили и накрая се случва това, което се случи в Манчестър. И то там, където безспорно са от най-добрите служби по-света, несравнимо по-добри от българските . Така че като кажем – не ни е страх или няма опасност и няма рискове, силно преувеличаваме. Просто народът трябва да бъде бдителен, всички да бъдем бдителни, да внимаваме и най-вече да водим тази политика, която мисля, че водим – за добросъседство и мирно решаване на кризите“, каза министър-председателят. По думите му и страната ни не е вън от опасност, защото терористите удрят навсякъде.

А по-късно премиерът публикува снимка в социалната мрежа Инстаграм с наградата, която му връчи ТВ Европа.

 

 


Leave A Reply