Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва в насрочената за 25 май Специална среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО. Българската делегация е ръководена от Президента на Република България Румен Радев. Това е първата Среща на върха на НАТО с участието на Президента на САЩ Доналд Тръмп.

Очаква се да бъдат обсъдени ключови теми като справедливото разпределение на тежестите и увеличаване на разходите за отбрана на 2 % от БВП, както и засилване на приноса на Алианса в борбата с тероризма. В рамките на форума се предвижда съюзниците да приветстват предстоящото приемане на Черна гора като 29-ия член на Алианса, както и да потвърдят провеждането на редовна Среща на върха на НАТО през 2018 г.

Програмата включва още официална церемония по предаване на новата Главна квартира от страната-домакин Кралство Белгия на НАТО, както и посвещаване на два мемориала в новата сграда, посветени на падането на Берлинската стена и задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г.


Leave A Reply