Във всички времена, и сега, вие – учителите, сте тези, които изграждат личности. Успешният учител познава добре учениците си, познава техните родители и заедно с тях решава проблемите, каквито и да са те. Това го прави значим и необходим. Призванието да си учител е най-висшето, най-трудното и най-благородното, се казва в приветствието за 24 май на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, предадено от БТА.

Образователният министър посочва, че мисията на учителите е най-важната. „Един учител е добър, когато се учи постоянно, включително и от своите възпитаници. Много от вас са такива – търсят и намират ключ към сърцата и ума на учениците си. Но за да получат право на образование всички деца, за да ги задържим по-дълго в училище, е необходима промяна в мисленето и отношението на цялото общество“, заявява министър Вълчев.

Варна снимки: БГНЕС

Варна
снимки: БГНЕС

В своето приветствие министърът посочва, че 24 май е празник, който не само потвърждава националната ни идентичност, но и отбелязва нашата европейска значимост. Той ни напомня, че бъдещето ни е в знанието и паметта, заявява министър Вълчев.

На този ден трябва да благодарим на всички наши сънародници по света и да ги поздравим. Българското слово, писменост и култура ще пребъдат, ако можем да ги развиваме и популяризираме в модерния свят. Българите в Чикаго са първите, които в навечерието на празника ни получиха своя печат за двуезичие и обучението по български език стана част от американската образователна система, се казва в приветствието на образователния министър.

В него министър Вълчев се обръща и към учениците с думите: „Словото и книгата могат да ви отведат до необятни светове и прекрасни изживявания. Словото ни е дадено от Светите братя, за да учим, но и за да разговаряме и да се разбираме. Търсете нови неща, радвайте се на възможността да откривате света и да го променяте!“

Образователният министър поздравява за 24 май и всички учени, изследователи и предприемачи.
„От вас зависи образованието бързо да се синхронизира с постиженията на науката и новите технологии. Учените са двигателят на прогреса и само с тяхна помощ българското училище ще подготви младежите за съвременните предизвикателства и за възможностите за реализация в най-модерните и най-търсените професии“, посочва министър Вълчев.

Образователният министър пожелава на всички наши сънародници: „Нека бъдем горди, че сме българи, да носим с достойнство заветите на първоучителите! Да бъдем творчески озарени и професионално удовлетворени в стремежа за наука и образование!“


Leave A Reply