Присъединяването към еврозоната остава водещ приоритет за България. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на конференция, посветена на 25-ата годишнина на Асоциацията на търговските банки в България, съобщава БНР.

„Чух интересен анонс от страна на комисаря Московиси, че се готви нестандартно предложение към държавите извън еврозоната. Очаквам го с интерес, тъй като ние сме една от държавите извън еврозоната“, изтъкна финансовият министър. Той подчертал, правителството било убедено, че това бил единственият естествен път на българската монетарна политика.euro евро пари 2 евро

Всички учители ще получат по 15% увеличение на заплатите тази есен, съобщи Горанов. Ръстът от септември ще е еднакъв за всички, тъй като все още не е разработен механизъм как той да бъде обвързан с резултатите от работата им.

Следващите увеличения обаче ще се дават по ясни критерии за свършена работа. „По принцип трябва да се върви към увеличение на заплатите диференцирано, за да се използва това увеличение като инструмент за насочване и стимулиране на процеси за подобряване на качеството”, отбеляза Горанов.

„Задължително обаче е след това увеличението да не е на калпак, защото трябва да се използва за стимули”, допълни министърът. Ангажиментът на управляващите е до края на четиригодишния мандат учителските заплати да се удвоят.


Leave A Reply