Празнична еуфория обзе днес Базара на книгата и коридорите на НДК бяха така изпълнени с хора, че на моменти трудно можеше да се разминеш, камо ли да стигнеш до някой щанд. Разбира се, организаторите бяха подготвили цял куп събития по случай 24 май, като тук ще се спра само на малка част от тях.

Денят започна с изложбата „Под езика” на художника Дамян Дамянов. Това е графичен експеримент, който превръща буквите от абстрактни графични знаци в идеограми, като всяка от тях подсказва или илюстрира по лаконичен начин значението на дадена дума.

pod-ezika-e1495115249257

За финал пък бе представена новата книга на Милен Русков „Чамкория” и като всеки негов роман накара и почитатели и противници на автора разпалено да заговорят.

199276

Най-бурна полемика, особено на днешния ден, но и като цяло на панаира, несъмнено породи „Pod igoto“. За тези от вас, които още не са чули за този дързък експеримент – това е вечната Вазова класика, написана на шльокавица. Целта на изданието е да покаже колко е лошо да се пренебрегва употребата на кирилицата, а парите са предназначени за благотворителност. Редно ли е да се гаси огънят с огън е спорен въпрос, но факт е, че „Pod igoto“ се разпродава феноменално добре. Но не това бе най-важното на днешния ден.

pod-igoto

Тенденциозно на 24 май в медиите се завърта един и същи въпрос – чете ли българинът?

Най-важното на днешния ден за мен бе това, че НДК бе пълен със семейства. Деца тичаха из целия базар с блеснали от вълнение очи и викаха родителите си,за да видят едно или друго издание. Да, навярно ще кажете – те са представителна извадка: малчугани, възпитавани с любов към литературата. Но за мен това бе достатъчно, за да превърне днешния 24 май в празник – да чуя стотици пъти „Мамо, искам още една книжка!“

снимка: inews

снимка: inews


Leave A Reply