В телефонен разговор с премиера Бойко Борисов френският президент Еманюел Макрон е изразил поздравления от свое име и от името на френския народ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов и Макрон взаимно си честитили изборните победи и си пожелали успех в управленските дела. Макрон е изразил желание сътрудничеството между България и Франция да продължи да се задълбочава в интерес на развитието на двете икономики.

Тема на разговора е било предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през следващата година. Френският президент е изтъкнал, че страната му е готова да окаже подкрепа както на екипите ни за подготовка, така и по отношение на приоритетите на самото председателство.

Обсъден е бил и мигрантският въпрос, като премиерът Борисов е посочил, че през последните шест месеца натискът по границата ни е почти нулев. Това по думите му се дължи на предприетите мерки и охранителното съоръжение. Борисов е поканил Макрон да посети българската граница и лично да се увери в ситуацията.

Министър-председателят е подчертал, че европейската интеграция продължава да е неотменим приоритет за страната ни и че България ще подкрепя общоевропейските решения за просперитета на ЕС. В края на разговора президентът Макрон е поканил премиера Борисов да посети Франция, като е изразил очакване това да стане в най-скоро време.


Leave A Reply