За първи път в България беше разбит нелегален развъдник за кучета. Обектът е функционирал от години край варненското село Звездица, а животните, лишени от елементарни грижи и подложени на нехуманно отношение, са отглеждани с цел продажба.

Незаконната търговия се извършвала от Веселин Лефтеров, който днес бе задържан. Това съобщава на профила си във Фейсбук евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

kucheta

„Жестокостта, проявявана към кучетата, не може да се опише. Трябва да сложим край на подобен род престъпления, които, освен всичко друго, реализират огромни печалби – до 2 млрд. евро годишно в целия Европейски съюз.
Получих сигнал за незаконния развъдник от неправителствената организация „Лъки Хънт Фондейшън”. Благодаря на полицията, на прокуратурата и в частност на главния прокурор, който също се запозна лично със случая. До развръзката се стигна след неговата намеса и в резултат от професионално реализираната акция на Окръжната прокуратура и Областната дирекция на МВР във Варна.

Разследването отне месеци. Кучетата са продавани чрез няколко сайта, а парите са получавани от фирми, регистрирани на клошари. Документите за произход на животните са били фалшифицирани. Фалшифицирани са били и подписите на варненски ветеринари, така че по случая има множество установени закононарушения.
Състоянието на намерените в развъдника около 40 животни е изключително тежко. Те не са получавали никакви адекватни грижи, не са били ваксинирани. Негодните вече да раждат майки са били убивани, а болните малки кученца са давани за храна на прасетата. Ушите и пръстите на животните са рязани без упойка, директно с клещите. Това е недопустимо отношение към животните, към което не можем да останем безразлични!
Вече проведох разговори с министъра на вътрешните работи Валентин Радев да се сключат необходимите споразумения и с Министерството на земеделието, храните и горите, и с Министерството на околната среда и водите, което е ангажирано с контрола върху защитените видове. Целта е да могат да се правят съвместни проверки по примера на тези, които полицията извършва заедно с данъчните.
Фондацията, участвала в разкриването на случая е получила над 400 сигнала срещу Лефтеров, но той и негови служители досега са успявали да осуетяват мерките срещу нелегалния развъдник.
Днешната акция показа, че няма недосегаеми хора. За първи път се разбива такъв развъдник за кучета у нас. За бързото разрешаване на подобни случаи е важна адекватната намеса на органите на МВР, а не само на административните звена. Именно затова инициирахме създаването на зоополиция в България.“, пише в профила си Емил Радев.


Leave A Reply