Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров застана срещу президента на Русия Владимир Путин заради изказването пред македонския президент Георге Иванов навръх 24 май, че кирилицата е дошла в страната му „от македонската земя“.

„Иронично можем да кажем, че има напредък. Навремето учиха, че Ленин е измислил азбуката, сега вече идва от македонските земи“, заяви водачът на „Атака“ и председател на депутатите от „Обединените патриоти“ пред журналисти в парламента.257039e6-93a0-412d-b1d2-6f78c0080cc5

„Македонските, тракийските и добруджанските земи са били част от България“, обясни Сидеров и подчерта, че българите трябва да защитават това – „На това изказване трябва да се реагира. То е некоректно. То не посочва правилно исторически факти“.

Според Сидеров трябвало да се реагира и на Турция, откъдето имало също претенции „и некоректни политически очертания“. Трябвало да се реагира на Европарламента, в който имало гласове, че у нас съществува „македонско малцинство“. В два справочника на ЦРУ и Държавния департамент пък пишело, че „в България има македонски малцинства“, изреди той.

Сидеров настоя да се разработи стратегия в правителството и МВнР, „с която българската история да се представя точно и коректно“.


Leave A Reply