Британският премиер Тереза Мей настоява да разговаря с американския президент Доналд Тръмп във връзка с поредица изтичания на ключова разузнавателна информация относно бомбеното нападение в град Манчестър.

Става дума за секретна информация, разпространена от американския вестник The New York Times, която е била известна единствено на британското и американското разузнаване като част от дългогодишно сътрудничество в областта на сигурността между двете страни. Според The Guardian има още едно изтичане на информация, което не е назовано конкретно, но също е преминало по американска линия.

Очаква се Мей да разговаря с Тръмп по темата на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Разпространената от вестника информация съдържа подробно описание на разследването, на предполагаемия механизъм на взривената бомба, както и следствени снимки.

The New York Times

12-волтова батерия, която вероятно е била източникът на енергия – The New York Times

The New York Times

Винтове и гайки, използвани като шрапнели – The New York Times

The New York Times

Вероятният ключ (задействал бомбата), локализиран в лявата ръка на заподозряния – The New York Times

The New York Times

Останки от раницата – The New York Times

Предполага се, че втората информация, заради чието разпространение е притеснена Мей, е свързана с откритите още взривни вещества в Манчестър, които по всяка вероятност са били подготвени за други атаки. Една от бомбите е била ликвидирана с контролиран взрив.

 


Leave A Reply