Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че съюзниците от НАТО дължат на страната му огромна сума пари, възползвайки се от ниските си бюджети по отбраната в последните години, предаде AFP. Това стана ясно по време на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел.
„23 от 28-те страни членки на Алианса все още не плащат това, което трябва да плащат за отбраната си“, заяви американският президент.

epa05989722 (front L-R) US President Donald J. Trump, NATO Secretary General Jens Stoltenberg, and German Chancellor Angela Merkel, and Spanish Prime Minister Mariano Rajoy walk with fellow dignitaries during the unveiling of a monument at the new NATO Headquarters during the NATO summit in Brussels, Belgium, 25 May 2017. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a one-day meeting. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп използва своята първа среща на високо равнище на НАТО, за да призове Алианса да направи повече по тероризма, миграцията и Русия.
„НАТО на бъдещето трябва да включва съсредоточаване по тероризма и миграцията, както и по заплаха от Русия и източните и южните граници на НАТО“, коментира той.

Тръмп осъди  и „дълбоко притесняващите“ изтичания на информация от страна на държавата му относно самоубийствения атентат в Манчестър, посочвайки, че тези, които са отговорни ще бъдат преследвани от закона. „Няма други отношения, които да ценим повече от специалните отношения между САЩ и Великобритания“, добави президента на САЩ. По-рано днес британският премиер Тереза Мей настоя за разговор с него по този въпрос.

В официално заявление на Белия дом пише, че Тръмп е наредил на министерството на правосъдието и на другите агенции да проведат преглед на изтичанията на информацията, описани от него като „смъртоносна заплаха за националната сигурност“.
„Изтичанията, идващи от правителствените агенции предизвикват дълбоки притеснения. Виновникът трябва да се преследва с пълната сила на закона“, добави той.


Leave A Reply