“Решението на ВАС за минималната работна заплата ще бъде обжалвано.“ Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който взе участие във форум “Европейският семестър, социалната защита и ролята на социалните партньори“, организиран от КНСБ и фондация “Фридрих Еберт“. Петков посочи, че има аргументи, които ще бъдат изложени при обжалването, а в това време отново стартира процес по консултации на проект на постановление на Министерски съвет за размера на минималната заплата, който вече е публикуван за обществено обсъждане.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На 17 май ВАС отмени постановление на Министерски съвет, с което се определя минимална работна заплата за тази година в размер на 460 лева. Делото бе образувано след жалба на национално представителните работодатели с аргумента, че решението не е съгласувано на Национален съвет за тристранно сътрудничество. По думите на Бисер Петков правителството, веднага след като е било оповестено решението на ВАС, е взело мерки да започнат консултации по отношение на приемане на проекта на постановление, така че размерът на минималното възнаграждение да има силата на стабилен акт.

пари левове 20 лева лев

Бисер Петков допълни, че не се е отказал да търси съгласие между социалните партньори за договаряне на такъв механизъм въпреки различията, които има между тях. Според него обаче няма драма да не бъде постигнато съгласие, тъй като така или иначе в средносрочната бюджетна прогноза правителството, съгласно заявените приоритети за управление, е посочило как вижда нарастването на минималната работна заплата в рамките на мандата, като е оставило вратата отворена чрез забележка, че предложените нива на минималната работна заплата могат да претърпят промени. “Като правителство сме длъжни да положим максимални усилия да се постигне това съгласие“, заяви министърът на труда и социалната политика.


Leave A Reply