Разногласията между Доналд Тръмп и другите лидери на държавите от Г-7 по време на разговорите в Сицилия са толкова големи, че те могат да бъдат принудени да приемат кратка декларация вместо пълно комюнике, пише „Гардиън“, цитирани от news.bg. Консенсус няма по въпросите за климатичните промени, търговията и имиграцията.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск  призна, че има риск от събития, които могат да извадят нещата извън контрол.

По данни на британската медия, Тръмп иска от световните лидери частта за миграцията да бъде кратка. Така той отхвърля плана на италианските домакини за декларация от пет страници, в която се признават правата на мигрантите, факторите, които движат бежанците и техният положителен принос. Екипът на Тръмп е обявил, че блокират италианския план за „човешка мобилност“, който беше предмет на внимателни преговори месеци наред.Новият текст, предложен от САЩ на базата, че не може да бъде предоговарян, признава човешките права на мигрантите, но се потвърждават „суверенните права на държавите да контролират собствените си граници и поставя ясни граници на нивата нетна миграция като ключови елементи от националната сигурност“.

Междувременно АФП съобщава, че Италия няма напредък в още един спор със САЩ – този за климатичните промени.


Leave A Reply