Една трета по-малко нарушения на тазгодишните задължителни матури отчита Министерството на образованието и науката в сравнение с предходни години. Това се дължи както на мерките за сигурност, така и на самите ученици, които вече не разчитат на преписване, за да изкарат оценките си, коментира в студиото на сутрешния блок на телевизия „Европа“ – „Европа сутрин“ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

„Нарушенията спрямо минали години са около 1/3 по-малко. Например, по български език и литература има анулирани 11 работи – 9 за преписване и 2 по други причини. На фона на миналогодишните 38 това е един значително по-добър резултат. По отношението на второто ДЗИ са 5 анулирани работи. Смятам, че вече и самите ученици знаят, че това е изпит, който трябва да положат честно и да покажат какво знаят“, каза Таня Михайлова.

 

До 9 юни ще станат ясни резултатите от държавните зрелостни изпити, които все още не са приключили. На 19 и на 22 май се проведоха двете задължителни матури – по български език и литература и по предмет по избор. Все още текат тези по желание на учениците. Тази година изпитните работи се оценяват по нов начин, допълни Таня Михайлова.

„Има разлика тази година в оценяването. То е децентрализирано – има 42 оценителски центрове в страната – в София в 2 училища се провежда оценяването. То е електронно – всеки оценител си има индивидуално устройство, от което влиза т.е. това е пак част от мерките за сигурност“, обясни още Михайлова.

Що се отнася до монтирането на повече камери за видеонаблюдение в училищата, Михайлова коментира, че това се налага, заради сигурността на учениците, а не за да се следи работата на учителите.

„Идеята на видеонаблюдението, според мен, до голяма степен е за повече сигурност на учениците. Учителите са хора с достойство. Аз не подлагам на съмнение, че всеки един влиза в класната стая наистина с много заряд и желание да даде най-доброто от себе си. Така че добрите учители забравят, че има камери в клас понякога“, каза още зам.-министърът. Михайлова съобщи още, че учебниците за II и VI клас ще бъдат готови за началото на учебната година.

Ако възникнат някакви затруднения при доставката на хартиените екземпляри, първите уроци ще бъдат предоставени от издателствата в електронен вариант още на 15 септември.


Leave A Reply