Държавният глава Румен Радев води българската делегация, която посети Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Папа Франциск по традиция прие делегацията.

_70W3691
Тази година визитата беше отложена с два дни, заради посещението на американския президент – Доналд Тръмп във Ватикана точно на 24 май, както и заради участието на българския държавен глава и водената от него делегация на срещата на върха на НАТО в Брюксел на 25 май.

_70W3422
На аудиенцията при папа Франциск присъстваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата Боил Банов, заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки и културни дейци.

_70W3582

Българският президент дари на папа Франциск икона на Св.Св. Кирил и Методий, специално изографисана за повода, мускалче с розово масло и книга за папа Йоан XXIII, разказваща за периода, в който е бил апостолически нунций в България.

_70W3524

От своя страна папа Франциск подари на президента Радев плакет с творба на римски художник, изобразяващ Св.Мартин, който покрива с плащеницата си един беден човек, символ на християнското милосърдие.

В Рим президентът Румен Радев поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов и пред паметника на братята Св. Св. Кирил и Методий.

_70W3797

 

 


Leave A Reply