Нов язовир трябва да бъде пуснат в експлоатация до края на тази година, а още един – през 2019-та. Това се случва за първите път от 30 години, обяви в специално интервю за Европа сутрин регионалният министър Николай Нанков. ВиК секторът е недофинансиран, но се търсят различни механизми, с помощта на които този недостиг да бъде преодолян, допълни Нанков. Друг сериозен проект, който новият екип наследява, е този за санирането, като се очаква до края на този строителен сезон да бъде завършен ремонта на повече от 2000 сгради.

ВиК секторът разполага с едва 40 % от необходимите за развитието му 12 милиарда лева, обяви регионалният министър Николай Нанков. Държавата се опитва да осигури липсващия ресурс, за да помогне за реализацията на всички подадени проекти.

„ВиК сектора е един от секторите, които се развиват в най-голям дефицит на финансов ресурс през последните години. При нужди от 12 милиарда лева по данни на Световната банка в 10-годишен период на развитие, ВиК сектора разполага с не-повече от 40 % от нуждите.“

 

Изграждат се два язовира и се рехабилитира още един, за да се осигури нормално и качествено водоподаване в различни райони на страната, каза още министър Нанков:

„Язовир Пловдивци, най-напредналия, до Рудозем, ще бъде приключен тази година, очакваме вече дейности по завиряването му. Язовир Луда Яна до Панагюрище – 2019-та е срока му за реализация. Ремонтираме и рехабилитираме стената на язовир Студена, но в експлоатационни условия, тъй като захранва с питейна вода над 100 хиляди души.“

Министър Нанков съобщи също, че са предприети мерки за отстраняване на проблема със саниранията по националната програма за енергийна ефективност блок в Мездра. За него беше подаден сигнал, че е наводнен след проливен дъжд. „Все още обаче има какво да се желае по отношение на връзката между регионалното ведомство, местната власт и фирмите – изпълнители“, посочи регионалният министър и уточни, че сигналите за некачествено саниране са сравнително малко..


Leave A Reply