По данни от годишния доклад за икономиката на страната, който бе представен от Института за икономически изследвания към БАН, става ясно, че българите остават най-ниско платените работещи в рамките на ЕС. Също така се разбира, че инфлацията остава отрицателна и няма очаквания за ценови промени в голям мащаб, предаде БНР.

пари левове 20 лева лев

Доц. Виктор Йоцов, който е ръководител на проекта за годишния доклад отбелязва, че се предвижда повишение на акциза върху някой стоки, заради очакваното увеличаване на цената на енергийните ресурси. Екипът на доц. Йоцов заключи, че банковата система е в добро състояние, като дори се отбелязва засилване на печалбите на банките. Безработицата намалява, но заетостта не нараства през изминалата година.

пари ръст спестяване добавка стотинки

“Този феномен може да се обясни с миграционните потоци, безработицата намалява, тъй като все още хора напускат страната и отиват да търсят работа на други места. В момента нивата са от порядъка на 6-7 %, което е под средното за Европа, нашият прогнозен хоризонт е до 2019 година и очакваме стабилизиране на безработицата на нива около 6%, което е близко до естественото ниво на безработица за нашата икономика“, смята икономистът.

калкулатор, бизнес, икономика, данъци

Институтът за икономически изследвания прогнозира и повишаване на нивата на доходите с 8-9% в номинално изражение, но въпреки това страната ни остава и вероятно ще продължи да бъде държавата с най-ниски доходи в Общността.


Leave A Reply