“С Република Хърватия споделяме общи идеи, принципи и позиции в ЕС и НАТО.“ Това заяви по време на брифинг заместник-министър председателят по правосъдната реформа и външен министър Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи на Хърватия Давор Иво Щир, съобщава “Фокус“. Захариева посочи, че България има традиционни приятелски отношения и активен диалог в последните няколко години с Хърватия.

“Министър Щир е първият министър, който ме посещава като министър на външните работи. Изключително съм щастлива и това посещение, има символичен характер, защото ние споделяме общи идеи, принципи и позиция в ЕС и НАТО. Разбира се, както споделихме, отношенията са чудесни, което има изражение в икономическите отношения между двете държави. Тъй като ние считаме, че винаги може и повече – набелязахме някои мерки, които ще повишат стокообменът и икономическите контакти между двете държави“, допълни министър Захариева.

По думите й през последните две години стокообменът се е повишил:

“Туристите, които са посетили Хърватия са 2 пъти повече, не е така за съжаление с хърватските туристи, които са посетили България. Като се надяваме да задълбочим контактите с организиране на все повече съвместни бизнес форуми“, поясни Захариева.

Тя каза, че предизвикателствата пред които се изправя региона обща е позицията, че няма друга алтернатива за страните от Западните Балкани от тяхното бъдеще в ЕС в зависимост от индивидуалното бъдеще на всяка една от страните. “В момента най-актуалният въпрос е ситуацията в Република Македония. И България, и Хърватия очакваме избирането на новото правителство на Македония, за да го приветстваме“, каза министър Захариева и поясни, че това ще бъде важна стъпка към нормализиране на климата в Македония.


Leave A Reply