Съставът на новото правителство на Македония влиза във Владата
Социалдемократическият съюз на Македония на Зоран Заев и Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети постигнаха окончателно споразумение за сформиране на новото правителство на Македония. В новия кабинет ще участват и представители на Албанския алианс на Зиядин Села. Това означава, че кабинетът на Зоран Заев ще може да разчита на подкрепата на 62-ма депутати в 120-местния парламент – /СДСМ – 49, ДСИ – 10 и Албански алианс – трима/. Според Билал Касами, „Беса“ няма да участва в кабинета, защото „Заев е отказал да подпише договор за съвместно управлание и да приеме техните принципи“.

ДСИ ще има петита министри, включително и двама вицепремиери – Буяр Османи и Хазби Лика. СДСМ ще разполага със седем министри, а Алиансът на албанците – един.

След като бе преизбран за лидер на Социалдемократическия съюз, Зоран Заев заяви, че „Македония ще бъде единна държава, която върви достойно по пътя на прогреса и развитието, спазвайки принципите на демократичните ценности и правата на човека“. „Това е пътят към ЕС и НАТО – там, където ни е мястото, между гражданите и държавите от цивилизования и демократичен свят“, каза Заев. Председателят на парламента Талат Джафери очаква състава на новото правителство да му бъде представен в понеделник. След това се очакват двудневни дебати и гласуване на новия кабинет във Владата.


Leave A Reply