Обединихме се около предложенията на президента и постигнахме много нормален и конструктивен диалог. Това заяви премиерът Бойко Борисов след края на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

„Мисля, че президентът правилно благодари на всички участници. Присъствал съм на консултативни съвети, на които не можехме да се чуем. Сега беше един нормален съвет. Имаше смисъл и по много въпроси намерихме решение”, добави той.

„В модернизацията на армията трябва да използваме иновацията, да използваме учените, които в БАН са направили едни страхотни разработки, да бъдат произведени в България. Това е страхотен ресурс, който държавата ще заделя и ще има много работни отворени места“, заяви Борисов.

„Отбранителната индустрия работи на пълни обороти. За последните 30 години никога не е имала толкова поръчки. Въпросът е да бъде използвана в модернизацията на армията”, каза още Борисов.КСНС

„Аз съм защитник на сухопътните войски, президентът – на авиацията. Ние нищо не отменяме. 2024 година е крайният срок, в който трябва да се достигне 2% от БВП. Освен това, това са търговски преговори – дали е за танкове, дали е за кораби. Фирмите, които ги произвеждат, са няколко държави. Нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови самолети, танкове и други, но срокът до 2-та процента е 2024 година”, коментира Борисов по повод обвиненията, че ГЕРБ играе срещу президента за изтребителите.

„Всички войски имат нужда от помощ. Имаме единодушие по въпроса. И трите рода войски трябва да се поставят едновременно и да се отложат във времето, на по-малки вноски“, добави премиерът.

От думите му стана ясно още, че всички участници в заседанието са поели ангажимент парламентът да актуализира стратегията за национална сигурност.

 

 


Leave A Reply