България ще окаже логистична поддръжка на формирования от Силите на НАТО с много висока степен на готовност, които участват в учението „NOBLE JUMP – 2017“. Това съобщават от пресслужбата на Министерство на отбраната. България, Гърция и Румъния са страни-домакини на едно от най-мащабните учения на НАТО през тази година „NOBLE JUMP – 2017“. То се провежда в изпълнение на Плана за готовност за действие, приет на срещата на Върха на НАТО във Варшава от държавните ръководители на страните-членки.

България, ЕС, НАТО

Целта е да се тества и доразвие концепцията за използване на Силите на НАТО с много висока степен на готовност /VJTF/. В „NOBLE JUMP – 2017“ участват повече от 4000 военнослужещи и 500 единици бойна техника от 11 страни-членки на Алианса. Многонационалното учение се провежда на два етапа. През първия етап се извършва активиране и нарастване на готовността за реално развръщане на формированията от състава на Силите на НАТО с много висока степен на готовност. Вторият етап на „NOBLE JUMP – 2017“ включва предислоцирането от Гърция през територията на нашата страна и реално развръщане на територията на Румъния на личен състав и военна техника от сухопътния компонент на силите на НАТО.

epa05345490 A Polish (R) and a US soldier (L) talk during the Polish-led multinational exercise Anakonda 2016 at the training ground Drawsko Pomorskie, north-western Poland, 04 June 2016. The Polish-led multinational exercise is conducted with allies and partners from 24 countries between 07 and 17 June 2016. The exercise is expected to include 31,000 soldiers, including some 12,000 Polish troops. EPA/MARCIN BIELECKI POLAND OUT

снимка: ЕPA/БГНЕС

През втория етап по националната пътна инфраструктура на България ще преминат личен състав и военна и спомагателна техника от Великобритания, Испания и Албания. Активната част на учението ще се проведе от 8 до 14 юни 2017 г. на полигон „Чинку“, Румъния. За първи път в рамките на учението на НАТО „NOBLE JUMP – 2017“ българските въоръжени сили ще тестват способностите си за логистична поддръжка на формирования от силите на НАТО в такъв мащаб. Резултатите ще бъдат приложени за развитието на национална система за оказване на поддръжка на съюзнически и чуждестранни сили на територията на страната.

армия, войски, граница

 

На 31 май на летище „Тенево“ ще се проведе ден за представителите на медиите, на който ще бъде предоставена информация за целите и задачите на учението на НАТО „NOBLE JUMP – 2017“. В него ще участват заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, директорът на дирекция „Операции и подготовка“ бригаден генерал Иван Ортомаров, заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, Италия, генерал-майор Ян Кейв.


Leave A Reply