ДПС не е искало да сваля правителството на Пламен Орешарски. Ако някой от ДПС го е правил, би трябвало да си носи отговорността. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред bTV

Една от причините за изгонването на Лютви Местан е вземаните от него еднолични решения. „Той имаше предупреждение на новогодишното тържество през 2014 г., че по този начин политическа партия не може да се управлява. Той се опита да подмени легитимните колективни органи на партията с някои персони, външни на партията.”, обясни Карадайъ. Запитан дали в ДПС са простили на Местан, той отговори: „На предателите някой да прощава?”

ДПС

ДПС не си е разваляло отношенията с Турция. Карадайъ отрече да се е срещал с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, защото не е имало такава необходимост. „Няма да подкрепяме Борисов или когото и да било в толерирането на радикализми и национализми, което води със себе си рискове за бъдещето на нашата страна. ДПС винаги последователно е следвало своята политика. Ние имаме ясно изписана програма и всичко, което е част от нашата политика и е за доброто развитие на страната, бихме подкрепяли”, отбеляза още той.

Карадайъ, който при нападението над Ахмед Доган пръв го защити от Октай Енимехмедов, е категоричен, че пак би постъпил по този начин. „Тогава съм реагирал емоционално, импулсивно. Няма време, човек ако трябва да мисли…. И Вие бихте реагирали така, ако видите пистолет, насочен към слепоочието на който и да е човек, няма ли да го защитите”. Карадайъ поясни, че е близък с Доган и двамата се виждат часто, за да говорят „за всичко, което е част от живота, за политика все по-рядко.“ „Идеята на Ахмед Доган е в ДПС оперативната част в политиката да си я вършим ние”, допълни Карадайъ.

 

Лидерът на ДПС каза още, че не е запознат със стенограмата за КТБ, но с любопитство очаква да се запознае с нея.


Leave A Reply