“Шотландската национална партия предлага на имащите право на глас нова възможност да гласуват за независимост при приключването на процедурата по излизане на Великобритания от ЕС.“ Това заяви лидерът на партията и премиер на Шотландия Никола Стърджън, съобщава агенция “Ройтерс“, предаде БТА.

Среща между премиера на Великобритания Тереза Мей и първия министър на Шотландия Никола Стърджън снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Тя изрази увереност, че в края на процедурата по Брекзит, когато всички условия в сделката бъдат известни, Шотландия ще трябва да има правото да направи избор – „или да последва Великобритания по пътя на Брекзита, или да стане независима страна“. Стърджън припомни, че шотландският парламент вече е упълномощил нейното правителство да действа за насрочване на нов референдум за независимост.

снимка: OpenEurope

снимка: OpenEurope

На референдума през 2014 година шотландските избиратели отхвърлиха с 10% разлика идеята за отделяне от Обединеното кралство. Подобни допитвания трябва да стават с разрешението на централното правителство в Лондон, а премиерът Тереза Мей отклонява искането на шотландските националисти за втори референдум с аргумента, че сега не е време за това. Никола Стърджън е категоричен противник на т.нар. твърд Брекзит, при който на Шотландия ще й се наложи да напусне единния европейски пазар против волята си.


Leave A Reply