Съветникът на президента Доналд Тръмп Кели Конуей съобщи в интервю за телевизия “Фокс нюз“, че директорът по комуникациите в Белия дом Майкъл Дъбки е подал оставка, съобщи агенция “Асошиейтед прес“, предаде БТА. В интервюто Конуей обясни, че Дъбки, който в момента ръководи цялата публична информационна политика на американската администрация е обявил личното си желание да напусне Белия дом още преди президентът да замине по-рано този месец на първата си международна обиколка.

Белият дом

Той обаче “ясно е казал, че ще изпълнява задълженията си, докато продължават посещенията на президента в чужбина, и ще продължи да идва на работа всеки ден, защото има много работа“. Агенция “Ройтерс“ пояснява, че Дъбки не е посочил докога ще идва на работа и остава в добри отношения с екипа. Неговото напускане става в момент, когато се подготвя голяма стратегическа реорганизация, която има за цел да се справи с обвиненията за връзки между предизборния щаб на Тръмп и Русия. Тези планове включват и създаването на команден център, който да се занимава с трупащите се въпроси и многобройните разследвания срещу екипа на Тръмп.

Майкъл Дъбки, снимка: The New York Times

Майкъл Дъбки, снимка: The New York Times

Създаването му се подготвяло от шефа на канцеларията на президента Райнс Прибъс и друг от съветниците на Тръмп – Стив Банън. Участвал и зетят на президента и негов главен съветник Джаред Къшнър, добавя Ройтерс, цитирайки свои източници. Според служители на администрацията и хора, близки до Тръмп, президентът възнамерява да назначи нови помощници в Белия дом, опитни професионалисти, включително бивш мениджър на предизборната кампания на Тръмп.

epa05758009 US President Donald J. Trump(C) holds up one of the executive actions that he signed in the Oval Office in Washington, DC, USA, 28 January 2017. The orders outline a reorganization of the National Security Council, implement a five year lobbying ban on administration officials and a lifetime ban on administration officials lobbying for a foreign country and calls on military leaders to present a report to the president in 30 days that outlines a strategy for defeating ISIS.  EPA/PETE MAROVICH / POOL

снимка: ЕPA/БГНЕС

В резултат на наложилата се реорганизация на медийния екип на президента неговият прессекретар Шон Спайсър ще остане на поста си, но ще дава по-малко медийни брифинги на живо. Освен това самият Тръмп щял по-често да отговаря на въпроси, зададени му директно от медиите, отбелязва Ройтерс.


Leave A Reply